news

Moya Museum of Young Art

New selection of equestrian series at MOYA Museum of Young Art, Oosterhout during the exhibition PROUD TO BE SOFT, 2023.


TOT HIER...en verder @ Pennings Foundation


30.07.2022 – 20.08.2022

“Eigenlijk heb ik werken gekozen die ik stuk voor stuk in mijn woonkamer zou willen hebben.”

In juli 2022 neemt Rob Schoonen afscheid als coördinator van de kunstredactie bij het Eindhovens Dagblad.

Sinds zijn komst bij die krant in 2001 interviewde hij talloze kunstenaars en designers.

Op uitnodiging van Pennings Foundation heeft hij - ter gelegenheid van dat afscheid - een expositie samengesteld.

Die omvat werk van zestien kunstenaars die hij hoog heeft zitten en over wie hij in zijn ED-tijd heeft geschreven:

Maarten Baas, Joost van Bleiswijk, Gijs van Bon, René Daniëls, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Bart Hess, Hans van Hoek, John Körmeling, Aagje Linssen, Helma Michiels, Marc Mulders, Norbert van Onna, United Cowboys, Henk Visch, Jeroen Wand.

 

Daarnaast wordt de serie Onderweg getoond, een wekelijkse rubriek in het ED die Schoonen vanaf april 2020 maakte, samen met fotograaf Kees Martens.

Daarbij fantaseerde Schoonen vrijelijk bij een foto die Martens ergens onderweg in de regio maakte, steeds vanuit het raam van zijn auto. 


 

.

Pennings Foundation

Geldropseweg 63

5611 SE Eindhoven

https://vimeo.com/690677708/8a136139c3

Coeur de Parisienne

     17 October - 28 November 2021


Cacaofabriek, Helmond, in collaboration with Sundaymorning@ekwc; 

Janina Frye, Boris van Hoof & Sabina Timmermans


Coeur de Parisienne is een dialoog tussen de schilderijen van Helma Michiels en de keramische sculpturen van Janina Frye, Boris van Hoof en Sabina Timmermans. Het werk van Michiels bestaat uit expressieve, geabstraheerde schilderijen en tekeningen waarin ze de kracht van de vrouw laat doorklinken. Vele wegen in Michiels’ werk leiden naar Parijs. Het is de stad waar in de achttiende eeuw tijdens de Franse Revolutie het moderne feminisme werd geboren, waar Van Gogh en zijn laat negentiende-eeuwse tijdgenoten naartoe trokken voor inspiratie en ervaring, en waar in 2016 het Klimaatakkoord werd getekend. Het moderne Parijs is nog steeds een stad waar kunst de efficiëntie van het moderne leven ontstijgt en tot de verbeelding blijft spreken.


Europees Keramisch Werkcentrum
Coeur de Parisienne is een samenwerking tussen De Cacaofabriek in Helmond en Sundaymorning@ekwc in Oisterwijk. De Cacaofabriek nodigde Helma Michiels uit voor deze expositie en nodigde het keramisch centrum uit om kunstenaars naar aanleiding van een werkperiode in het EKWC aan te dragen als aanvullingen op Michiels’ werk. Directeur Ranti Tjan en projectleider Nico Thöne kozen drie kunstenaars: Janina Frye, Boris van Hoof en Sabina Timmermans. Zij zagen in het werk van deze drie kunstenaars echo’s van het vrije, fysieke werk van Michiels.

In Coeur de Parisienne vormen de schilderijen en tekeningen van Michiels de rode draad. Het keramiek van Frye, van Hoof en Timmermans verhoudt zich daarmee inhoudelijk en visueel op eigen wijze.Mister Motley Magazine:

https://www.mistermotley.nl/atelierbezoek-helma-michiels-temperament-om-te-schilderen/